Въпроси

Каква карта да използвам за устройството си?

        Устройствата работят с карти на всички оператори, както на договор, така и предплатени. Има все пак и някои особености, които оптимизират разходите, бързината на получаване на съобщенията и удобството за експлоатация. Какво трябва да имате в предвид при избор на карта и оператор:

  • проверете дали предпочитания от Вас оператор има достатъчно силен и стабилен сигнал в мястото на монтаж на устройството;
  • предплатената карта е за предпочитане при изпращане на ограничен брой съобщения, тъй като не плащате такси;
  • изберете оператора, към който е Вашия най-често употребяван телефон, за да оптимизирате времето на получаване на съобщенията.

Нуждае ли се избраната от мен карта от предварителна подготовка?

        Да, нуждае се! Ако ще ползвате новозакупена карта Вие трябва да извършите следното, преди да я поставите в устройството:

  • да разопаковате картата и да я поставите в обикновен телефонен апарат;
  • да активирате картата и да приемете настройките, които ще Ви изпрати оператора;
  • да изключите опцията за искане на PIN код при стартиране;
  • да изключите гласовата поща;
  • да изпратите и получите поне един SMS, за да се убедите, че правилно е зададен номера на SMS центъра;
  • да направите позвъняване към друг телефон и да си запишете телефонния номер на картата.

        След тези операции Вашата карта е готова за поставяне в устройството. Запазете оригиналната опаковка! Там е записан Вашия PIN2 и PUK код, които може да са Ви необходими при случайно блокиране на картата!

Как да презаредя предплатената си карта при изчерпване на кредита?

        GSM устройствата на ТСК-1 ООД автоматично следят наличността в поставената предплатена карта. Критичния лимит, спадането под който ще предизвика известяването Ви с SMS е 2 (два) лева. Във всеки момент Вие можете да направите запитване с SMS за статуса на устройството. В получения отговор ще се съдържа както оставащия Ви кредит, така и срока на валидност на картата.

        Кредита на картата може да бъде увеличен както на място, така и дистанционно след закупуване на ваучер. Зареждането на място става чрез изваждане на картата от устройството и поставянето и в обикновен телефон. По-нататък се действа както с всяка предплатена карта, по указанията на съответния оператор. За дистанционно зареждане различните оператори имат различни начини. Те са доста разнообразни и са описани на интернет страниците на операторите:

        HG07A и MG08 имат и собствена система за зареждане на ваучер. Това може да стане както локално от PC софтуера така и дистанционно чрез SMS с командата CREDIT. Синтаксиса на командата и нейните параметри са описани в документацията на изделията.

Мога ли да командвам устройствата чрез SMS-и, изпращани от Интернет?

        Да може. Необходимо е филтъра за входящите телефонни номера на SMS интерфейса да не бъде активен. В този случай сигурността се гарантира само от паролата, която трябва да присъства в началото на командното съобщение. Съобщението - отговор или позвъняването за потвърждение се изпращат към телефонния номер по подразбиране или към такъв, изрично указан в командното съобщение.

        За пример сървъра на MTEL ще изпрати съобщението

*000000 ACTIVE off,0

        примерно в такъв вид:

ot Ivan Ivanov<Sarfiray v Neta prez http://live.mtel.bg/www >*000000 ACTIVE off,0<WSMS>

Как да се реагира, ако поради някаква причина устройството започне да изпраща последователно някакви нежелани SMS-и?

        При всеки вид устройство има различни възможности за изход от ситуацията. Те са описани в документацията им в съответната част Особенности при работа.

Какво се получава, ако в момента на възникване на събитие, за което е необходимо известяване има проблем с GSM мрежата?

        При възникване на събитие изпращаните SMS и изходящите позвънявания се поставят в съответните опашки. Ако в този момент има проблем с GSM мрежата, то те ще си останат в опашката до момента, в който мрежата се възстанови или изтече зададеното в настройките на устройството време на актуалност. Подробности има в документацията на устройствата.

Смених си смартфона с нов, последен модел и устройството ми BeeG 13 не приема команди с изпратени от него SMS-и. Каква е причината и как да реша проблема?

        След проведения в нашата лаборатория тест и анализ проблема се оказа следния: Някои нови модели смартфони с операционна система Андроид 6 и 7 са с вградено приложение за изпращане на SMS съобщения в PDU (двоичен формат) за разлика от другите телефони и смартфони, които ползват текстов формат. Този формат е заложен за ползване и разчитане и от нашите устройства. Това не може да се променя както от настройките на BeeG 13, така и от тези на смартфоните.

        Решение:

        Проблема се решава със замяна на стандартната (вградената в телефона) програма с друга такава, която работи в текстов формат. Подходяща програма (безплатна или платена) можете да си изтеглите и инсталирате от Google Play. Ние правихме тестовете с няколко различни програми и избора ни се спря на QKSMS - проста и лесна за употреба. Препоръчваме я и на Вас.